& # 39; Zarówno witaminy, jak i minerały są niezbędne do zbilansowanej diety. W rzeczywistości witaminy kontrolują wykorzystanie minerałów przez organizm. Ponadto wydaje się, że każda witamina odgrywa określoną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Z drugiej strony, jeśli zapasy minerałów są niewystarczające, witaminy niewiele przynoszą korzyści. Bez witamin twoje ciało może nadal wchłaniać niektóre minerały z rezerwy w twoim systemie. Z drugiej strony witaminy bez minerałów są bezsilne. Dlatego ważne jest, aby uzyskać niezbędne kwoty od obu. -DR. John B. Lust.

Witaminy są organicznymi substancjami chemicznymi, które są szeroko rozpowszechnione w naturalnej żywności (owocach i warzywach) i są niezbędne do prawidłowego metabolizmu ludzi i zwierząt niższych. Wymagane są tylko bardzo małe ilości, ale brak wymaganej ilości, jakkolwiek może być niewielki, prowadzi do choroby niedoboru witamin (awitaminozy). Klasyczne przykłady takich chorób to krzywica, szkorbut, beri-beri i pelagra.

Polski chemik Casimir Funk wynalazł witaminę w 1911 roku, kiedy próbował wyodrębnić substancję chemiczną z łusek ryżu, która leczyła beri-beri. Myślał, że znalazł niezbędną aminę. Nie zrobił tego, ale jego teoria była poprawna; Brak niektórych substancji chemicznych powodował choroby.

Witaminy są klasyfikowane jako rozpuszczalne w tłuszczach, zwłaszcza A, D, E i K, a większość innych jako rozpuszczalne w wodzie. Niektóre są nietrwałe termicznie i są niszczone przez gotowanie, zwłaszcza witamina C; Większość jest odporna na ciepło.

Nie jest konieczne przyjmowanie tabletek witaminowych. Dobra mieszana dieta ze zwykłymi pokarmami, w tym ochronnymi, zapewnia wszystkie potrzebne witaminy. Pigułki witaminowe bez dobrej mieszanej diety nie zwiększają siły i odporności na choroby.

Suplementy witaminowe są konieczne. Są potrzebne, gdy spożycie witamin jest niewystarczające. Ten stan często występuje w chorobach przewlekłych, po porodzie, po operacji i podczas ciąży.

Zapotrzebowanie na witaminy różni się w zależności od wieku i wielu innych czynników. Dlatego witamina D jest znacznie ważniejsza dla niemowląt i nastolatków niż dla dorosłych. Rzadko w diecie brakuje jednej witaminy. Większość niedoborów witamin jest zróżnicowana; Dlatego pigułki witaminowe i inne suplementy witaminowe przepisane w celu zapobiegania lub leczenia chorób zawierają zrównoważoną podaż wielu witamin.
Witamina A, kiedyś nazywana „witaminą przeciwzakaźną” & # 39; pomaga zachować integralność skóry, błon śluzowych i innych tkanek nabłonkowych, czyniąc je bardziej sprzyjającymi wzrostowi kości i zębów. Jego niedobór może powodować ślepotę nocną, zmiany oczu, ogólne osłabienie, opóźniony wzrost, problemy z oddychaniem, problemy układu moczowo-płciowego, zaburzenia żołądkowo-jelitowe i problemy nerwowe. Jest to niezbędne do utworzenia & # 39; wizualnie fioletowy & # 39; Pręty i stożki w siatkówce oczu; jego brak powoduje ślepotę nocną. Witamina A jest zawarta w rybach, wątrobie, mleku, żółtku jaj oraz w wielu zielonych owocach i warzywach, takich jak czosnek, cytryna, musumbi, jabłko, cebula, ziemniak, marchew, rzepa, pomarańcza, rzodkiew, ogórek, winogrono, ananas, pasternak. Kalafior, batat, burak, bakłażan i ciemnozielone warzywa liściaste.
Kompleks witaminy B. zawiera dużą liczbę rozpuszczalnych w wodzie witamin, takich jak tiamina, ryboflawina, niacyna, pirydoksyna, biotyna, kwas pantotenowy, inozytol, kwas foliowy i witamina B-12.
Tiamina jest ważny dla stosowania węglowodanów i normalnego apetytu oraz funkcji

Przewód pokarmowy. Jego niedobór może powodować ból brzucha, nieregularności serca, wrażliwość mięśni, niestabilność emocjonalną, zaparcia i drażliwość. Tiamina nie jest tak skutecznie magazynowana w organizmie, jak wiele innych witamin. i jest prawdopodobne, że brakuje mu żywienia dorosłych. Tiamina jest często podawana w celu przywrócenia lub poprawy apetytu. Najlepszymi źródłami tiaminy są wieprzowina i drożdże piwne. Występuje również w pełnych ziarnach, suszonym groszku i fasoli, wątrobie i żółtku jaja. Surowe owoce i warzywa są również dobrym źródłem tiaminy, zwłaszcza korzeni buraków, ogórków, bakłażanów, cebuli, dyni, marchwi, szpinaku, winogron, skórki pomarańczowej i rodzynek.
Ryboflawina jest niezbędny do prawidłowego wzrostu i integralności tkanki skórnej i błon śluzowych. Brak ryboflawiny może powodować ból warg i lekkie pęknięcia w kącikach, język zaczerwieniony i obolały, oczy swędzące i wyjątkowo wrażliwe na światło. Mleko jest najlepszym źródłem ryboflawiny. Inne dobre źródła to wątroba, nerki, chude mięso i orzeszki ziemne.
Niacyna , zwany także kwasem nikotynowym, jest witaminą zapobiegającą pellagra. Brak niacyny prowadzi do objawów pelagry, a mianowicie do biegunki, wysypki i depresji. Inne objawy to utrata apetytu, utrata masy ciała i ból języka. Dobrym źródłem są drożdże piwne, wątroba, nerki, łosoś, chude mięso, drób i jaja. Diety wegetariańskie zawierają mało niacyny.
Witamina B-12 Wydobyte z wątroby wydaje się zwiększać tworzenie czerwonych krwinek i ma szczególne zastosowanie w leczeniu niedokrwistości złośliwej. Niedobór witaminy B prowadzi do ogólnego zmęczenia, ciągłego zmęczenia, utraty witalności, zwolnionego bicia serca, zaburzeń żołądka, beri-beri, nerwowości i utraty apetytu. Zawarty jest w szparagach, awokado, fasoli, burakach, kapuście, marchwi, kalafioru, sałacie, rzodkiewce, ziemniakach, pomidorach, jabłkach, bananach, winogronach, cytrynach, pomarańczach, ananasach, cebuli, dyniach, szpinaku, winogronach, rodzynkach itp.
Witamina C. lub kwas askorbinowy jest wrażliwą witaminą, która nie jest dobrze przechowywana w organizmie i może być łatwo zniszczona przez ciepło (gotowanie). Należy go codziennie uzupełniać. Zapewnia rodzaj cementu, który utrzymuje komórki razem w naczyniach krwionośnych, zębach, kościach i innych tkankach. Jego brak powoduje dość łatwe pękanie naczyń krwionośnych naczyń włosowatych, powodując krwawienie dziąseł, poluzowanie zębów, ból zęba, ból dziąseł, owrzodzenie jamy ustnej lub języka, osłabienie fizyczne, ból głowy, wrażliwe stawy, szkorbut, niepokój i niestrawność. Najlepsze źródła witaminy C to kapusta, zielony groszek, pomidory, cytryny, limonki, pomarańcze, musumbi, fasola, marchew, buraki, sałata, surowa cebula, czosnek, jabłka, banany, jabłka sosny, kalafior, dynie, gruszki, papaja, dżemy. , Buraki itp.
Witamina D. praktycznie nie występuje w owocach i warzywach. Jest zasadniczo dostępny w świetle słonecznym i dlatego jest znany jako „witamina słoneczna”. Jest to ważne przy stosowaniu wapnia i fosforu, szczególnie przy tworzeniu kości i zębów. Niemowlęta i młodzież szczególnie potrzebują tej witaminy. Jego niedobór powoduje krzywicę, słabe tworzenie się zębów, słabe tworzenie kości, skurcze, piersi gołębia, skrzywienie kręgosłupa, opóźniony wzrost, zaparcia, brak siły i witalności itp. Dorośli potrzebują niewielkiej ilości witaminy D. Człowiek narażony na światło słoneczne jest ciałem jego własna witamina D. Promienie ultrafioletowe Słońca przekształcają sterole, substancje tłuszczowe w ludzkiej skórze, w witaminę D. Kiedy mleko jest wystawione na działanie światła ultrafioletowego, powstaje mleko witaminy D. Olej z wątroby dorsza i inne oleje rybne są doskonałymi źródłami witaminy D; Wątroba, masło i żółtko.
Witamina E. jest opisany jako grupa alkoholi rozpuszczalnych w oleju. Jego niedobór powoduje impotencję, poronienie, wypadanie włosów, oziębłość seksualną, upośledzoną mentalność, bezpłodność, aborcję itp. Rozwija także czarno-białe plamy na skórze. Najlepszymi źródłami witaminy E są olej z kiełków pszenicy, olej z nasion bawełny, żółtko jaja i wątroba wołowa. Występuje również w szpinaku, rzeżuchy, sałacie, selerze, pietruszce, liściach buraków itp.
Witamina K. jest konieczne, aby zatrzymać krwawienie wewnętrzne (wrzód żołądka). Można go podawać we wstrzyknięciu. Witamina ta jest dostępna w kapuście, jarmużu, kalafioru, szpinaku, pomidorach i ciemnozielonych warzywach liściastych.